محمدرضا مهدویپور/ «آنتیک» عنوان اثری «به ظاهر کمدی» است که در طول مدتی قریب به ۹۰ دقیقه به هجو و تمسخر «تودههای اجتماعی ایران» میپردازد. اثری هتاک که در بستر خود عموم «شیعیان ایران» را مشتی انسانهای مُقلد و «فاقد شعور اجتماعی» به تصویر می کشد! اثری که با ادعای «خرافه زدایی» به سراغ هجمه و مواجهه آشکار با اصل «توسل» در «سبک زندگی شیعی» میرود و اصل باورمندی و اعتقاد مخاطب ایرانی به «زیارت»، «شفا»، «نذر»، «مشاهد مقدسه»، «امامزادگان» و... را به چالش کشیده و باتردید جدی مواجه میسازد. اثری وقیح که اگر کسی عوامل تولید آن را نشناسد و «کارگردان آنتیک» را به عنوان یکی از اعضای تازه منصوب شده در «شوراهای پروانه ساخت و نمایش سازمان سینمایی» نادیده بگیرد، شاید به راحتی بتواند اصل تولید «آنتیک» را در فهرست پروژههای مشمول حمایت مالی «جریان فرهنگی عبری-عربی» مورد شناسایی و دستهبندی قرار دهد و آن را به عنوان یک کالای فرهنگی در راستای هدفگذاری «جبهه فرهنگی وهابیت» معرفی نماید! اثری که به سبب محتوای «ضد ایرانی و شیعی» خود این پتانسیل را دارد که بدون کوچکترین تغییری توسط «شبکه ام بی سی (MBC) عربستان» پخش شود! و این همه در حالی است که می توان روایتی حتی محدودتر و مختصرتر از آن چه که «آنتیک» به تصویر کشیده است را به عنوان یکی از آمال و آرزوهای دیرینه «جبهه فرهنگی معارض انقلاب اسلامی» و بنگاههای فیلمسازی شاخصی همچون «کان ۱۱ (Kan ۱۱) اسرائیل» قلمداد نمود!
فیلم سینمایی «آنتیک» اثری است که با وجود فُرم ضعیف و مشخصا عدم داشتن «ساختار کمدی»، به سبک متداول در گیشه این روزهای سینمای کشور با بهره گیری از چند بازیگر خاص می خواهد خود را در «ژانر سینمای کمدی» تعریف نماید و مخاطبان عمومی را برای دیده شدن قانع و مجاب سازد. اثری «سلبریتی محور» و منطقا پُرهزینه که همچنان اطلاع رسانی شفافی در مورد «سرمایهگذار» آن در دست نیست و جوانب «تامین مالی» آن با حدس و گمان مواجه است، موضوعی که با توجه به محتوای اثر لزوم ورود مراجع نظارتی را برای بررسی ریشه سرمایه خرج شده در این اثر ضرورت می بخشد. اثری که پر است از کنایهها جنسی و اشارات اروتیک و البته بازیهای ضعیف و ناتراز که نه تنها لحن و ادبیات شخصیت «اِبی» در آن با بازی «پژمان جمشیدی» تکراری است؛ بلکه با وجود ارایه گریمی متفاوت از «بیژن بنفشهخواه» اما همچنان نتوانسته «وَلی» دلنشینی را ترسیم نماید!
فیلم سینمایی «آنتیک» اثری است پر از متلکپرانی که با وجود ضعفهای شدید کارگردانی و بالاخص پیرنگهای مخدوش و بعضا بیمنطق فیلمنامه و بازیهای ابتر سلبریتیهای خود و ... اما می تواند در قامت یک اثر تمام عیار «ضددینی» و «ضدملی» مورد تفسیر و بالاخص نمادشناسی واقع شود. اثری که نه تنها از تودههای مختلف اجتماعی در امتداد گله های گوسفند و ... قابهای متعدد ارایه میدهد، بلکه در فرازهای مختلف فیلم آن را به صورتهای مختلف آنچنان ابراز داشته که عملا مخاطب این اثر را به ذهنیتی مبتذل از «دین» و جامعه برآمده از دین میرساند. اثری که عمق اعتقادی «شیعیان» را برآمده از خرافات ترسیم مینماید. خرافاتی که توسط عدهای سودجو و منفعتطلب در میان تودههای اجتماعی جامعه گسترش یافته و حالا در این میان وجود امامزادگان تداومی بر چرخه معیوب خرافهپرستی رایج در جامعه ایران به تصویر کشیده و نوعی نگاه وهم انگارانه به دین و سبک زندگی شیعی را در عمق جان مخاطب سینمایی خود حقنه مینماید. اثری که محتوای آن از قرابت خاصی با قرائتهای گروهکی و با مشخصات فرقانی از دین و سبک زندگی تودههای اجتماعی برخوردار است و حالا نکته جالب آن است که اثر در طول روایت خود با ترسیم چهرهای شبیه به ساواکی از نیروهای کمیته، ایشان را افرادی بدون شناخت لازم از سرکرده گروهک تروریستی فرقان ترسیم میسازد که بنابر یک عکس به دنبال دستگیری او هستند!
در مجموع آنتیک اثری است خطرناک که در پشت شخصیت عوامل سازنده خود پنهان شده و در این مسیر از برخی کمدی های مستهجن و سخیف امروزی عبور می کند و در ورای جاذبه سازی غیر واقع برای مخاطب، مروج دین گریزی در جامعه امروزی می شود. ترویجی که در پشت تابلوی مبارزه با خرافه، در راستای سیاست های دیکته شده استکبار جهانی برای ایران عزیز نقشی متفاوت بازی می کند! نقشی که اگر مورد اغفال نهادهای نظارتی واقع شود، اثرات مخرب فرهنگی آن به هیچ عنوان قابل کتمان نخواهد بود.
شایان ذکر است که فیلم سینمایی «آنتیک» به کارگردانی «هادی نائیجی» و تهیهکنندگی «محمود بابایی» پسر «سردار گلعلی بابایی» پژوهشگر شاخص دفاع مقدس، چهارمین اثری بود که در روز شنبه ۱۳ بهمن، به عنوان دومین روز از برگزاری «چهل و سومین جشنواره ملی فیلم فجر» به نمایش گذاشته شد. اثری به نویسندگی خود «هادی نائیجی» که در «بخش مسابقه سینمای ایران» حضور دارد و پژمان جمشیدی، بیژن بنفشهخواه، ستاره پسیانی، غلامرضا نیکخواه، امیر نوروزی، آناهیتا افشار، علی باقری، مجتبی شفیعی، هادی افتخارزاده، آرش نوذری، لادن ژافهوند، یدالله شادمانی، رحمان باقریان و فرزین محدث ترکیب اصلی بازیگران آن را تشکیل میدهند.
همچنین سایر عوامل فیلم سینمایی «آنتیک» عبارتند از: مدیر فیلمبرداری: آرمان فیاض، تدوین: حمید نجفیراد و محمد بابایی، طراح صحنه: کامیاب امینعشایری، نویسنده: حسین حسنی، بازنویسی فیلمنامه: مسعود مرعشی، سینا شفیعی، طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان، مدیر تولید: مجید کریمی، جلوههای بصری: محمد برادران، آهنگساز: امیر توسلی، مدیر صدابرداری: رشید دانشمند، انتخاب بازیگر: علی مردانه، عکاس: محمد بدرلو، طراح لباس: هدی میرزایی، طراح گریم: مهدی صیاد، جلوههای ویژه میدانی: ایمان کرمیان، مدیر برنامهریزی: مجیدرضا فاضلی، دستیار اول کارگردان: صالح غربیجوان، دستیار اول فیلمبردار: سعید خراسانی، اصلاح رنگ و نور: فربد جلالی، منشی صحنه: غزل رشیدی، بازیگردان: علی صلاحی، مدیر تبلیغات و رسانه: ملیکاسادات راد و روابط عمومی: لیلا سلمانی.
ارسال نظر